Download_Appstoregoogle-play-badge

 

Nederland beter en sneller laten beslissen, dat is mijn doel.

Beslissen is lastig, zeker als je niet alle consequenties overziet. Toch moeten we soms.

Heeft een goed besluit ook een goede uitkomst? Nee. Wat je wel voor jezelf en voor anderen kunt doen is een beslissing kwaliteit geven: helder laten zien wat er allemaal is meegenomen in de overwegingen. Of het nu om een zakelijke investering, een strategische keuze gaat of het kopen van een huis, de schoolkeuze voor je kind, in alle gevallen is een onderbouwde beslissing een vertrekpunt om verdere stappen te nemen.

 

Dit wiel is ontwikkeld aan de Stanford University en verder uitgebouwd door de Strategic Decisions Group. Zij richtten zich met name op strategische beslissingen. Dit wiel werkt echter ook voor minder “belangrijke” besluiten. Zeker in de ICT “weten we al wat de oplossing is”, het management hoeft alleen nog maar te tekenen. Die oplossing kost meestal geld en het management stelt een beslissing uit; ze willen een context, een onderbouwing en afweging van alternatieven. Vergelijk het met je partner thuis, die je zonder veel context om 50.000 Euro vraagt. Teken je dan direct? Nee toch? Nou dan? Tot je het hele verhaal hoort welk probleem je partner wil oplossen.

Soms is beslissen heel erg makkelijk: puur op gevoel. Je wilt die rode Porsche kopen, de brochure neem je mee voor het thuisfront: er past een kinderzitje in, de stoelen zijn ergonomisch vorm gegeven en het is een Duitse auto, dus veilig. Uiteindelijk houd je jezelf en anderen daarmee voor de gek.

Er is namelijk nog een punt waarop je dit wiel breder kunt inzetten: accountability, verantwoordelijkheid. Oorspronkelijk ging het alleen om het voorbereiden van een besluit voor de beslissers: zij hebben het recht om een kwalitatief goede onderbouwing te krijgen. In een tijd van zelfsturende teams, van samenwerking tussen verschillende teams en evenwichtige relaties kan je dit ook gebruiken om verantwoording af te leggen: wij hebben dit besloten vanuit dit kader, deze volgorde van waarden, met deze alternatieven, na het achterhalen van relevante informatie en zonder deze cognitieve vooroordelen. Natuurlijk kan je altijd terugkomen op besluiten, maar in veel organisaties en relaties is het nemen van besluiten al een heel erg grote hobbel. Weloverwogen een besluit kunnen nemen en dat vastleggen is al een grote stap vooruit. Voor elk onderdeel kan je bepalen of dit voldoende is: is het zinvol om hier nog meer tijd in te steken? En zo krijg je eigenlijk een ster, die laat zien welk aspect veel en welk aspect minder compleet is uitgewerkt

Waarom deze app? Omdat dit wiel werkt en ik dat graag met je deel. Omdat ik zie, dat onze samenleving, onze organisaties en onze relaties hier wat aan hebben. Ik heb het gebruikt in zakelijke en persoonlijke situaties: onderbouwing van een miljoenen-investering, wel of niet verhuizen en vooral waarnaartoe, schoolkeuze, autokeuze. Deze aanpak geeft een uitweg wanneer standpunten zijn verhard en niemand meer vooruit kan bewegen. Het helpt ook om hoofd- en bijzaken te scheiden. Soms moet je terug als een heel andere vraag het kernprobleem blijkt te zijn. Soms is het al verfrissend om samen te achterhalen, welke waarden jullie hebben en welke prioriteit je daaraan geeft.

Wat deze app niet doet? Je krijgt geen routebeschrijving hoe je gelijk gaat krijgen. Ga ervan uit, dat je gelijk hebt, maar (nu) geen gelijk krijgt. Ik zal hier en daar wat tips geven over onderhandelen, weerstand en presenteren, maar dit is alleen een aanpak en niet een kant en klaar recept om precies jouw zin te krijgen. Mijn ervaring is, dat je veel elementen van het besluitwiel in korte tijd kunt vullen, maar zeker het achterhalen van relevante informatie kan tijd kosten

Veilig gebruik van de app? Je kunt zelf de uitkomsten mailen, verder blijft alle informatie op je eigen telefoon of tablet. Er wordt onder water geen data verzonden. Ik wil geen toegang hebben tot jouw en jullie informatie en overwegingen: er zal dus ook geen versie op een website komen. Ik help met een app, verder is alles jullie feestje.

Wil je dat ik een workshop geef? Leuk. Wil je erover mailen? Ook prima. Wil je dat ik je organisatie hierbij help? Ook prima, maar het blijft jullie informatie.

Download_Appstore

 

google-play-badge